Monthly Archives: júl 2009

„Otrávená“ studňa

Jeden mocný čarodejník chcel zničiť akési kráľovstvo, a tak do studne, z ktorej si brali vodu všetci obyvatelia tej zeme, nalial kúzelný odvar. Kto sa tej vody napil, ten sa zbláznil.
Na druhý deň ráno sa nej napili všetci ľudia z kráľovstva a zbláznili sa, až na kráľa – ktorý mal pre seba a svoju rodinu vlastnú studňu, ku ktorej sa čarodejník nedostal.
read more »

Milujúci človek nemusí byť dokonalý, iba ľudský.
(Leo Buscaglia)

Kúzelný prsteň

Jeden kráľ si zavolal všetkých kúzelníkov kráľovstva a oznámil im:“Chcel by som byť svojím poddaným vždy príkladom. Chcel by som, aby mnou nič neotriaslo, aby som bol vždy silný a kľudný a aby ma nič nevyviedlo z miery. Niekedy sa mi stáva, že bývam smutný alebo je mi úzko, pretože sa mi prihodí nejaká nešťastná alebo nepríjemná vec. Inokedy ma zas rozruší nečakaná radosť, alebo veľký úspech. To sa mi nepáči. Urobte mi amulet, ktorý ma pred týmito duševnými stavmi a náladami ochráni.“
read more »

Recept na krásu

V jednej orientálnej zemi kedysi žili dve krásne sestry.
Prvá z nich sa vydala za sultána a druhá za kupca. Ale ako šiel čas kráľova žena bola čím ďalej vychradnutejšia, unavenejšia a smutnejšia.
Jej sestra žila so svojím mužom kupcom vedľa sultánovho paláca deň zo dňa krásnela.
read more »

Od zajtra

Od zajtra budem smutný, až od zajtra.
Ale dnes sa budem radovať.
K čomu je byť smutný, k čomu?
Pretože fúka vietor?
read more »

Keďže láska nie je vec, neprídeme o ňu, keď ju dávame. Môžeme svoju lásku úplne odovzdať stovkám ľudí, a predsa si uchovať tú istú lásku, čo sme mali na začiatku.
(Leo Buscaglia)

Prísaha

Kedysi dávno jeden čínsky cisár vyslovil slávnostnú prísahu:
„Podrobím si všetkých svojich nepriateľov a zničím ich.“
Po nejakej dobe ho prekvapení poddaní uvideli, ako sa prechádza po záhradách so svojimi úhlavnými nepriateľmi a kľudne sa s nimi rozpráva a smeje sa.
read more »

Aj „nie“ je odpoveď

Ondrej mal len jedno veľké želanie: bicykel. Žltý bicykel s kopou doplnkov, ktoré videl vo výklade jedného obchodu. Nedokázal na neho nemyslieť. Videl ho v snoch, v hrnčeku s kakaom, v postave Karla Veľkého v učebnici dejepisu.
read more »

Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom Tvojho života.
(Mark Twain)

To stačí

Jednu oblasť postihlo strašné sucho. Tráva najskôr zožltla a potom uschla. Zomreli kríky a najslabšie stromy. Z neba nespadla ani kvapka a ráno nikdy zemi neprinieslo ani chvíľkové občerstvenie rosou.
Tisíce malých aj veľkých zvierat umierali. Len málo čo malo silu ujsť púšti, ktorá všetko pohlcovala.
read more »